SVETA POTVRDA 2010.Svečano smo proslavili sakrament svete Potvrde u našoj župi 22.6. 2010. godine, pod svetom Misom u 11h.
Misno slavlje je predvodio i podijelio sv. Krizmu za 47 krizmanika prečasni Mirko Horvati.
Uz domaćina župnika i đakona bilo je još u koncelebraciji 5 svećenika. Bilo je lijepo i svečano, kako i dolikuje ovom slavlju.
Krizmanike su pratili njihovi kumovi i roditelji te mnogobrojna rodbina. Krizmanici su se cijelu školsku godinu pripremali za ovaj čin. Kroz pripremu su temeljno učili o svojoj vjeri te kroz praksu potvrđivali da su zreli u vjeri. Dan prije krizmanici su imali zajedničku svetu ispovijed sa svojim kumovima i roditeljima.Krizma nije nikakva ceremonija
ili mladenačka izvanjska manifestacijaNego je čin vjere kojom Crkva daje mladima pečat Duha Svetoga. S tim su povezani darovi mudrosti i znanja, savjeta i jakosti, razuma i pobožnosti te straha Božjega. To su istinski i pravi darovi za koje Crkva moli kad se dijeli krizma u ovo vrijeme između Uskrsa i Duhova. Često sada po crkvama nema dovoljno mjesta za sve krizmanike, kumove i roditelje. Nije lako držati takvo mnoštvo u miru i sabranosti pa se katkad sve skupa doživljava dosta površno. Šteta, jer se ne prepozna ono najvažnije. Poseban je teret tih dana za siromašnije roditelje to što se pretpostavlja kako njihovo dijete kao krizmanik mora imati pristojno, lijepo odijelo, a to košta. To je u redu, makar je u doba siromaštva i recesije takav trošak zamašan. Možda bi se to moglo izbjeći time da se u župskoj ostavi drže jednaka odijela (slična ministrantskima) koja bi mogli nositi krizmanici iz generacije u generaciju. Izbjegao bi se nepotreban trošak, a i “modna revija” koja bolno odjekne u onim krizmanicima koji sebi ne mogu priuštiti skupo odijelo pokraj svojih svečanije opremljenih vršnjaka. Muka je i kako pronaći kuma. I to se posve izrodilo. Kum bi trebao biti čovjek koji će za svoje kumče moliti i brinuti se za njegov daljnji duhovni rast. Međutim, postala je navika da mnogi od kuma očekuju ne baš jeftine darove, ukrase zlatne i srebrne, motore, laptope i mobitele… Sve to ima svoju cijenu, a nametnulo se kao neki standard za kuma. Zato nije čudno da ga je danas teško naći. I u tome bi se mogao prihvatiti običaj u nekim župama, kojeg su župljani radosno prihvatili, da kum štićeniku kupi Bibliju i da mu je u molitvenom času prije same krizme svečano preda. To je prikladan dar, a izbjeglo bi se opterećivanje ljudi očekivanjima koja nisu baš jeftina.Ipak je najvažniji dar kod svake krizme: Duh Sveti. Ako se to zaboravi, krizma stvarno postaje obična ceremonija i ne pridonosi duhovnom rastu ni pojedinca ni crkvi. kršćanske zajednice.

Galerija slika
Krizma 2010. Sv. Đurđ

Krizma 2010. Sv. Đurđ